Post-it® Teamwork Solutions Kanban-methode

De Kanban-methode

Organiseer de taken en houd je team op koers met Kanban


 • Grotere projecten vragen om een organisatie waarbij meerdere fasen in één oogopslag kunnen worden getoond. Met de Kanban-methode, Post-it® Super Sticky Dry Erase Folie en Post-it® Super Sticky Notes kun je eenvoudig taken organiseren en delegeren aan teamleden en de voortgang volgen in één gemakkelijk te begrijpen systeem.

  Wanneer je team een complex project aanpakt – bijvoorbeeld met meerdere fasen, uitkomsten en belanghebbenden – heb je een oplossing nodig die alle bewegingen volgt en teamleden in staat stelt optimaal te presteren. De Kanban-methode, of het driebakkensysteem, organiseert de workflow om het gemakkelijker te maken de voortgang van een project te volgen.

  Kanban is oorspronkelijk uitgevonden in 1959 als onderdeel van het beroemde productiesysteem van Toyota. De methode werkte zo goed dat het bedrijf slechts drie jaar later de hele productie volgens deze manier van werken begon in te richten.

  Met Kanban kunnen teams informatie over bestaande projecten en gerelateerde activiteiten van een bedrijf consolideren. Ze kunnen projectfasen visualiseren en de voortgang van elk teamlid in één oogopslag volgen. Als de vooruitgang zichtbaar en op te volgen is, is het voor teams veel eenvoudiger om de vaart erin te houden en te blijven werken aan een gemeenschappelijk doel.

  Post-it® Brand Houd teams op koers met Kanban

 • Zo werkt Kanban

  In het Kanban-systeem worden taken gegroepeerd in één van de drie categorieën – te doen, in uitvoering of afgerond – op basis van hun voltooiingsfase. Door taken te presenteren in hun context stelt Kanban teams in staat hun werkzaamheden snel en efficiënt te optimaliseren. Hieronder vind je de stappen waarmee je een Kanban-bord voor je teamprojecten opzet.
   

  1. Om te beginnen heb je nodig: een glad oppervlak – Post-it® Super Sticky Dry Erase Folie is een goede optie – een markeerstift en Post-it® Super Sticky Notes, één kleur voor elk lid van je team. Als je de Kanban moet meenemen, gebruik dan Post-it® Super Sticky Meeting Charts voor maximale draagbaarheid.
  2. Maak kolommen door vier notities van dezelfde kleur op gelijke afstand boven aan je posterbord te plaatsen. Schrijf op de eerste ‘Eigenaar’, op de tweede ‘Te doen’, op de derde ‘In uitvoering’ en op de vierde ‘Afgerond'.
  3. Wijs aan elk lid van je team een note in een andere kleur toe. Plaats deze notes in de kolom 'Eigenaar' om de taken van elk teamlid eenvoudig aan te geven.
  4. Vraag iedereen om de namen van zijn of haar projecten en taken op notes in de toegewezen kleur te schrijven en deze in de kolom ‘Te doen’ te plaatsen.
  5. Elk teamlid moet een taak selecteren om mee te beginnen en deze in de kolom ‘In uitvoering’ plaatsen. Deelnemers werken de status van de taken bij door hun notities naar rechts te verplaatsen tot ze in de kolom ‘Afgerond’ staan.

  Wanneer je team over de juiste tools beschikt, kun je voor elke uitdaging een oplossing vinden. Gebruik de Kanban-aanpak voor het ondersteunen van de gedeelde wens van je team om samen tot opmerkelijke resultaten te komen.