De logische boomdiagram

De logische boomdiagram met Post-it® Brand

Vertakkingen naar nieuwe oplossingen


 

 

 • Soms is de beste manier voor het oplossen van een probleem, om er op een hele andere manier naar te kijken. Met een logische boomdiagram, ofwel beslisboom, kun je een probleem te lijf gaan door de mogelijke oplossingen in kleinere stukjes te delen en die gedeeltes langs nieuwe paden te gaan volgen.

  Het proces voor het creëren van een logische boomdiagram is eenvoudig - analyseer het probleem of vraagstuk, bied oplossingen of antwoorden en genereer ideeën over hoe je die voor elkaar gaat krijgen. Hier volgt een voorbeeld om mee te beginnen:

 • 1

  Definieer het probleem of de vraag. Een logische boomdiagram kan twee soorten vragen beantwoorden: "waarom" en "hoe". Des te duidelijker en specifieker je vragen zijn, des te beter je logische boomdiagram zal functioneren.

 • 2

  Bied mogelijke antwoorden. Kies er minstens twee, maar meerdere antwoorden kunnen nog meer mogelijkheden aan het licht brengen.

  Bied mogelijke antwoorden

 • 3

  Werk je oplossingen uit. Wat zijn hun meest belangrijke onderdelen? Het kan zijn dat enkele logische takken van je boom hier eindigen en dat is prima. Maar graaf nog dieper als dat nodig is.

  Werk je oplossingen uit

 • 4

  Dring door tot de kern van de zaak. Hoe maak je jouw oplossingen tot realiteit?

 • Onthoud dat niet elk deel van je logische boomdiagram informatie over elke stap zal bevatten - sommige niveaus van je boom lopen snel ten einde, terwijl andere zich veel verder uitstrekken. Het helpt om je logische boomdiagram in een flexibel formaat te creëren, waarbij je gedeeltes kunt omruilen - waarbij uiteraard de Post-it® Super Sticky Notes goed van pas zullen komen. Natuurlijk biedt een groot oppervlak, zoals een Post-it® Meeting Chart ook een goede ondergrond.MEER TIPS & IDEEËN?

Ja, ik ontvang graag regelmatig aanbiedingen en informatie van Post-it®!