Kinderen leren om te sparen

Post-it® Brand - Kinderen leren om te sparen

Kinderen de waarde van geld leren is een belangrijk deel van de opvoeding, zodat ze straks zelfstandig de wijde wereld in kunnen. Eén van de beste dingen die jonge kinderen kunnen leren, is dat je moet sparen om grote aankopen te kunnen doen. Een makkelijke manier om ze te laten zien hoe sparen werkt, is om een schema op te stellen dat bijhoudt hoe ver ze nog van hun spaardoel verwijderd zijn.


 • Hier zie je hoe wij dit hebben gedaan:

  Hier zie je hoe wij dit hebben gedaan:

   

  Laat je kind eerst een doel kiezen waarvoor hij of zij wil sparen - een stuk speelgoed, een spel of een ander, wat duurder artikel dat ze echt graag willen hebben, maar niet kunnen betalen met hun wekelijkse zakgeld. Je kunt het beste iets kiezen waar je kind een aantal maanden voor moet sparen, zodat hij of zij kan zien dat al die discipline uiteindelijk de moeite waard is.

   

  Als een doel is gekozen, laat hem of haar dit dan helemaal aan de rechterkant van een groot stuk karton of een stevig vel knutselpapier opschrijven of tekenen.

 • Schrijf de totaalprijs van het beoogde artikel onder de tekening of het opschrift. Deel de resterende ruimte van het vel op in kleinere gedeeltes en benoem waar elk deel voor staat. (Voor een koptelefoon van € 60 deel je het vel bijvoorbeeld op in 6 gedeeltes van elk een tientje.) Teken bij elk gedeelte zoveel vierkantjes als je wilt om het aantal euro's aan te geven die nodig zijn om dat deel te volbrengen. (Tien vierkantjes voor elk gedeelte in het voorbeeld van de koptelefoon.)

  Schrijf de totaalprijs van het beoogde artikel onder de tekening of het opschrift

 • Hang het vel aan de muur zodat je kind erbij kan en zet er een potje of spaarpot naast met een blokje 2 x 2 Post-it® Super Sticky Notes ervoor.

  Hang het vel op

 • Elke keer dat je kind geld deponeert, laat je hem of haar een 2 x 2 Post-it® Note op de juiste plek van het schema in een van de vierkantjes plakken. Als het schema volledig is ingevuld, ga je dat moment vieren met een bezoekje aan de winkel om de aankoop te doen. Het volledig ingevulde schema werkt ook als een goed visueel hulpmiddel om met je kind te praten over hoe lang het duurde voordat er zoveel geld bij elkaar was gespaard en of dat hij of zij vond dat het de moeite waard was om erop te wachten.

  Het volledig ingevulde schema werkt ook als een goed visueel hulpmiddel om met je kind te praten over hoe lang het duurde voordat er zoveel geld bij elkaar was gespaard

 • Met een dergelijk budgetteringsschema kan je kind zien wat sparen oplevert na verloop van tijd en het leert hem of haar geduld te hebben, alsook wat de echte waarde van geld is.MEER TIPS & IDEEËN?

Ja, ik ontvang graag regelmatig aanbiedingen en informatie van Post-it®!